Oog voor jouw talent
Persoonlijk
Werkgeluk

Gastouder worden via Berend Botje?

header-go.jpg

Werk je graag met kinderen en wil je dit combineren met je eigen gezin? Dan is werken als gastouder een ideale combinatie. 

In onderstaande video vertelt gastouder Nathalie wat de voordelen zijn van gastouder worden. De begeleiding vanuit Gastouderbureau Berend Botje ervaart zij als heel fijn. Het meest bijzonder voor haar is de band met haar opvangkinderen.

youtube-video-gastouder-worden-nathalie-1710757859.JPG

We snappen dat je misschien nog veel vragen hebt, deze proberen we alvast zo goed mogelijk te beantwoorden. Heb je een vraag over een specifieke situatie? Neem gerust contact met ons op. We helpen graag!

Contact

Voordelen van werken als gastouder

 • Geef zelf aan hoeveel en welke dagen je wilt werken

 • Ontvang per kind per uur een vergoeding

 • Volg een gratis basistraining bij Berend Botje

 • Wordt professioneel begeleid door een bemiddelingsmedewerker

 • Verzorgt Berend Botje de administratie en uitbetaling

 • Maak gebruik van onze gratis uitleenservice

 • Gastouderbureau Berend Botje zorgt voor de juiste begeleiding en ondersteuning. Lees hieronder hoe dat gaat.

Begeleiding en ondersteuning

Je bemiddelingsmedewerker komt meerdere malen per jaar bij je langs. In ieder geval voor een jaarlijkse risico-inventarisatie op de opvanglocatie en voor een voortgangsgesprek. Ook voor kennismakingen en zogenaamde koppelingsgesprekken met ouders komt ze bij je langs. Je kunt ook altijd bij je bemiddelingsmedewerker terecht met je vragen. Al onze bemiddelingsmedewerkers zijn pedagogisch geschoold en kunnen je dus helpen met deskundig advies. Bovendien kan je één van onze eigen orthopedagogen vragen voor pedagogisch advies.

Wettelijke opleidingseisen

Een gastouder moet in het bezit zijn van minimaal een MBO-diploma Helpende Zorg en Welzijn niveau 2. Een lijst met alle goedgekeurde diploma's vind je op deze pagina. Beschik je niet over een goedgekeurd diploma, dan helpt Berend Botje je graag om dat alsnog te behalen. Je volgt dan het diplomatraject MBO-2 Helpende Zorg en Welzijn, specialisatie gastouders, van ROC Rivor. Je bereidt je zelfstandig voor op het examen en kunt starten wanneer je wilt. Meer informatie vind je op diplomaroute.nl.

Wat zijn de kosten?

Van de kosten voor het diplomatraject betaal je alleen een eigen bijdrage van € 375,-. Berend Botje betaalt het overige deel, onder de volgende voorwaarden:

 • Je bent na een intakegesprek met een bemiddelingsmedewerker geaccepteerd als toekomstig gastouder

 • Je rondt het traject bij ROC Rivor af met het diploma

 • Heb je het diploma, dan ben je minimaal twee jaar beschikbaar om opvang te bieden

 • In die twee jaar bied je alleen opvang aan via Gastouderbureau Berend Botje

Eerste hulp aan kinderen

Een andere wettelijke eis is dat een gastouder beschikt over een geldig certificaat Eerste Hulp aan kinderen. Een lijst met EHBO-certificaten die aan de landelijke eisen voor gastouders voldoen vind je op deze pagina. Je kunt via Berend Botje een geschikt certificaat behalen. Bij aanmelding vertelt een bemiddelingsmedewerker je daar meer over.

Basistraining

Gastouders spelen een heel belangrijke rol als mede-opvoeder van de gastkinderen. Daarom volgen al onze gastouders een deskundigheidstraining, voordat ze met de opvang starten. Deze Berend Botje Basistraining bestaat uit drie avonden. Je ontmoet er andere nieuwe gastouders en maakt uitgebreid kennis met onze werkwijze en ons pedagogisch beleid. Je gaat in diverse werkvormen aan de slag met allerlei specifieke onderwerpen die met gastouderopvang te maken hebben. Het is een gezellige én leerzame training.

Uitleenservice

Gastouders van Gastouderbureau Berend Botje kunnen voor de opvang van kinderen artikelen lenen via onze uitleenservice. Denk bijvoorbeeld aan autostoeltjes, campingbedjes, buggy's, diverse soorten wandelwagens en boxen. Per artikel lenen we maximaal één exemplaar uit. De lijst met het volledige assortiment en de voorwaarden van de uitleenservice kan je downloaden.

Aanmelden en informatie

Heb je belangstelling om als gastouder aan de slag te gaan? Vul het aanmeldformulier in en één van onze bemiddelingsmedewerkers neemt contact met je op. Eerst meer weten? Vraag meer informatie aan via ons contactformulier.

Een werkdag bij Berend Botje
miranda-dekker_2.jpg
Miranda, gastouder in Alkmaar
'Wat ben ik blij dat ik de stap heb durven nemen! Na 12 jaar onderwijs wilde ik iets anders. Op aanraden van een gastouder/vriendin kwam ik in contact met Berend Botje. Met hulp van mijn bemiddelingsmedewerkster Sjoukje van Berend Botje ben ik de plannen stap voor stap gaan uitwerken. Basistraining, EHBO cursus, website gemaakt, Flyers en visitekaartjes besteld, bord aan de muur, F&F training, VVE training, ingeschreven bij de Kamer van koophandel en één voor één kwamen de aanmeldingen. Nu zijn we zes jaar verder en het gaat goed met Kinderopvang Madelief Alkmaar! Ik zorg nu met heel veel plezier, 4 dagen per week, voor in totaal 13 kinderen waaronder mijn eigen kleinkinderen. Het is fijn om dit werk te kunnen en mogen doen met dank aan Berend Botje voor de trainingen en begeleiding. Voor mij is het véél meer dan alleen oppassen!'
marja-kok.jpg
Marja, gastouder in De Weere
'Als F&F gastouder werk ik al bijna 30 jaar voor Berend Botje. Dat zegt genoeg over de fijne samenwerking met Berend Botje! Nog steeds is iedere opvangdag een feestje! Ik werk met VVE (Voor en Vroegschoolse Educatie) Startblokken. De thema's welke ik aanbied zijn zo "rijk" voor de kinderen. We zitten nu in de herfst, de boswachters hebben het druk! Zo mooi om getuige te mogen zijn van de ontwikkeling van de gastkinderen! De puurheid van kinderen is zo echt, daar geniet ik als gastouder iedere dag weer van.'
ilona-commandeur.jpg
Ilona, gastouder in Abbekerk
Toen ik het aanbod kreeg om als gastouder bij een gezin aan huis te werken, heb ik dat met beide handen aangegrepen. Daarvoor werkte ik op een kinderdagverblijf als invalkracht. Het werken met kinderen vond ik fantastisch, maar door het werken op invalbasis bouwde ik geen sterke band op met de kinderen. Dat vond ik destijds erg jammer. Het was in de beginperiode als gastouder zo fijn dat ik mijn dochter Leonie mee kon nemen. Ik heb vier jaar mogen genieten van mijn werk bij dit prachtige gezin. Toen ik vanwege hun verhuizing afscheid heb genomen, heb ik mijn werk als gastouder thuis voortgezet. Samen met mijn drie dochters mag ik nu de kinderen thuis opvangen. Door het toepassen van VVE (Voor- en Vroegschoolse Educatie) thema’s kan ik de kinderen veel nieuwe dingen leren. Dat maakt dat er ook meer diepgang in het werk komt. Bij het uitwerken van het thema probeer ik verschillende activiteiten aan te bieden. Naast deze vooraf geplande activiteiten, ben ik ook groot fan sensorisch spel en open eind spelmaterialen. Deze spelvormen bied ik aan in een themahoek. Op dit moment beleven de kinderen het thema ‘boswachter’, waarbij ze in de themahoek met boomstammetjes, veren, nep eieren, muizen en een ooievaar spelen. Met deze materialen komen elke dag nieuwe verhalen tot leven. Heel gaaf om te zien. Ik ga graag met de kinderen op avontuur in de themahoek of buiten in de tuin. Er zijn zoveel mooie momenten. Ik heb echt het allerleukste werk!
foto-go-michelle.jpg
Michelle, gastouder in Berkhout
‘Van mijn liefde voor kinderen, heb ik mijn werk gemaakt’, vertelt Michelle vanuit haar leefkeuken met uitzicht op de weilanden van Berkhout. In mijn loopbaan van alweer bijna 20 jaar als gastouder bij Berend Botje, heb ik echt zo veel meegemaakt. De sterke, warme band die je met de kinderen opbouwt, is daarvan echt wel het meest bijzonder te noemen. Zo kwamen we laatst onze voormalige oppaskindjes tegen in het winkelcentrum en nu komen ze dit weekend een nachtje bij ons logeren. Hoe leuk is dat? Afgelopen jaar zijn wij verhuisd naar dit landelijke huisje. Het mee kunnen geven van leven met de natuur, de seizoenen en de dieren, vind ik echt heel waardevol. Ik vind het na bijna 20 jaar nog steeds fantastisch om gastouder te zijn en hoop dit werk dan ook nog heel lang te mogen doen.’
foto-go-kelly.jpg
Kelly, gastouder in Grootebroek
Kelly is al acht jaar gastouder bij Berend Botje en vangt in een prachtige, lichte ruimte aan huis kindjes tot vier jaar op. Kelly vertelt: ‘ik vind het werk echt geweldig om te doen en haal er elke dag zo ontzettend veel voldoening uit. Om voor Berend Botje als gastouder te werken ervaar ik als erg prettig. Het is een professionele organisatie, die altijd voor je klaar staat. Ik vind het contact altijd erg warm en persoonlijk en de cursussen die ik aangeboden krijg, volg ik met heel veel plezier. Met mijn oppaskindjes speel ik graag buiten en vind ik het leuk om te knutselen. Hen op te zien groeien is echt het allermooiste wat er is.’
Rianne, gastouder in Andijk Gastouder
"Ik wilde graag gastouder worden, maar wist niet precies waar ik moest beginnen. Ik heb contact opgezocht met Berend Botje en al snel zat ik in het traject van de diplomaroute. Ik ben heel liefdevol ontvangen bij Berend Botje. Tijdens mijn diplomaroute had ik ook al mijn eerste kennismakingsgesprek met een gezin die opvang wilde hebben zodra hun baby geboren was. Na een half jaar had ik alle examens gehaald en alle belangrijke papieren op zak en kon dus daadwerkelijk beginnen als gastouder. Nu, vijf jaar later, ben ik nog steeds ontzettend blij dat ik deze stap heb gezet en in het warme bad van Berend Botje ben terecht gekomen. Het contact is natuurlijk nog steeds heel goed en regelmatig!"
gastouder_denise_grootebroek_kinderopvang_gastouderopvang.jpg
Denise, gastouder in Grootebroek Gastouder
"Toen ik mijn tweede kindje kreeg, werd het steeds lastiger het gezinsleven te combineren met mijn werk als Verpleegkundige. Toen een bekende mij erop wees dat ik met mijn diploma ook gastouder kon worden, leek mij dat meteen een heel goed idee. Ik ben gek op kinderen en door dit werk te doen, kon ik niet alleen mijn eigen gezin draaiende houden maar ook de kinderen van hardwerkende ouders een warme en veilige plek bieden. Ik ben nu een jaar gastouder en ik heb geen moment spijt gehad van de switch die ik heb gemaakt. De band tussen mij als gastouder en de kinderen die ik opvang, is onbetaalbaar. Daarbij ervaar ik Berend Botje als een professionele organisatie. Het contact is bovendien altijd warm en persoonlijk en dat ervaar ik als ontzettend prettig."